Innym źródłem węglowodanów złożonych są ziemniaki. Ale ile ich można w końcu jeść! Co zrobić, żeby urozmaicić swoje potrawy?
Dziś ciekawy pomysł na szybkie danie: zupa-krem z ziemniaków. Na początku byłem dość sceptycznie nastawiony do tego przepisu, ale zmieniłem zdanie, jak tylko spróbowałem. Smakuje wyśmienicie!
Co będzie potrzebne (na 2 osoby)
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5l rosołu z kostki
- 1 szklanka śmietany 18%
- szczypiorek
- szczypta gałki muszkatowej
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę. Z kostki rosołowej i pół litra wody przygotowujemy bulion i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną, a następnie je miksujemy.
Do powstałej zupy dodajemy śmietanę i przyprawy, następnie wszystko mieszamy. Na wierzchu posypujemy posiekanym czosnkiem.
Ja dodałem jeszcze grzanki na wierzch (przepadam za nimi). Przepis można uzupełnić o gotowaną pierś z kurczaka lub indyka (cennego białka nigdy dość!).
Smacznego!