Przepis: zupa – krem z ziemniaków

Innym źródłem węglowodanów złożonych są ziemniaki. Ale ile ich można w końcu jeść! Co zrobić, żeby urozmaicić swoje potrawy?

Dziś ciekawy pomysł na szybkie danie: zupa-krem z ziemniaków. Na początku byłem dość sceptycznie nastawiony do tego przepisu, ale zmieniłem zdanie, jak tylko spróbowałem. Smakuje wyśmienicie!

Co będzie potrzebne (na 2 osoby)

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5l rosołu z kostki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • szczypiorek
  • szczypta gałki muszkatowej

Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę. Z kostki rosołowej i pół litra wody przygotowujemy bulion i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną, a następnie je miksujemy.

Do powstałej zupy dodajemy śmietanę i przyprawy, następnie wszystko mieszamy. Na wierzchu posypujemy posiekanym czosnkiem.

Ja dodałem jeszcze grzanki na wierzch (przepadam za nimi). Przepis można uzupełnić o gotowaną pierś z kurczaka lub indyka (cennego białka nigdy dość!).

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*