Mleko sojowe

Ostatnio w sklepie natknąłem się na mleko sojowe – i tak sobie o nim przypomniałem. Kiedyś często je piłem, właściwie to nie wiem dlaczego o nim zapomniałem. Znów zacznę częściej je pić.

Mleko sojowe od początku mi smakowało. Tym bardziej, że jest dostępne w co najmniej kilku smakach: jest o smaku naturalnym, waniliowym, czekoladowym – te wypróbowałem. Być może są jeszcze jakieś. Mi osobiście najbardziej przypadło do gustu waniliowe.

Czasem mleko sojowe można znaleźć pod nazwą napój sojowy.

Ale może pomińmy na chwilę walory smakowe (choć te są równie istotne). Jak powstaje mleko sojowe? I dlaczego warto je pić?

Mleko sojowe to tradycyjny chiński napój otrzymywany poprzez namaczanie w wodzie ziaren soi. My na szczęście nie musimy tego robić, bo możemy kupić gotowy napój.

Ziarenka soi zawierają bardzo dużo składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, soja zawiera dużą ilość białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Jest wskazane dla osób mających problem ze schorzeniami układu pokarmowego. Nie powoduje problemów trawiennych i nie podwyższa poziomu kwasu żołądkowego. Dzięki temu mogą go pić osoby z owrzodzeniem żołądka i dwunastnicy.

Mleko sojowe jest przyjazne alergikom, uczulonym na białko zwierzęce lub osobom nietolerującym laktozy. Można śmiało zastępować nim mleko krowie. Właściwie może być szeroko stosowane. Na jego bazie można przyrządzać również koktajle owocowe.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*