Kotlety sojowe – bogate w białko

Dziś coś dla wegetarian, choć nie tylko – kotlety sojowe.

Warto się nimi zainteresować, choćby ze względu na dużą zawartość białka (które jak wiadomo jest niezbędne w procesie przybierania na wadze i budowy tkanki mięśniowej).

Kiedy wybierzesz się na zakupy, zapewne znajdziesz kotlety sojowe, choćby firmy Sante (w ofercie mają kotlety sojowe minutki oraz a’la schabowe).

Ciekawa informacja znajduje się na etykiecie (wartość odżywcza w 100 g suchego produktu):

– Wartość energetyczna: 310 kcal
– Białko: 50g !
– Węglowodany przyswajalne: 23g
– Tłuszcz całkowity: 2g

Widać więc, że warto pomyśleć o wprowadzeniu ich do swojej diety. Tym bardziej, że przygotowanie kotletów sojowych nie jest skomplikowane – nie wymagają gotowania, wystarczy namoczyć je przez ok. 4 min (Minutki) lub 10 min (a’la schabowe) w gorącym wywarze warzywnym.

Można podawać polane ulubionym sosem, z dodatkiem kaszy, ryżu lub ziemniaków oraz z surówką. Jak tylko chcesz!

Poszukałem, co sądzą internauci o kotletach sojowych. Oto niektóre opinie:

Przygotowane w sposób podany na opakowaniu, są naprawdę bardzo smaczne. Lubię je zrobić od czasu do czasu i zjeść o rozsądnej porze w ramach kolacji.

odpowiednio przyrządzone naprawdę mogą dać dużo przyjemności kubkom smakowym:) a przede wszystkim alternatywa dla wegetarian.”

Aż trudno uwierzyć że produkty sojowe mogą być tak smaczne, a mogą i są. Po odpowiednim przyprawieniu są naprawdę rewelacyjne 🙂

Pozostaje życzyć smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*