Dziś zestawienie produktów zawierających białko. Warto się z nim zapoznać.
NABIAŁ
- Białko jajka: 7 białek = 25 gramów
- Serek wiejski (odtłuszczony) 1 kubek = 25 gramów
- Mleko (0,5 %) 1 kubek = 8,5 grama
- Ser twarogowy chudy (100g) = 20 gramów
- Ser twarogowy homogenizowany 1 kubek = 25 gramów
- Jogurt naturalny (2% tłuszczu) 1 kubek =7 gramów białka
- Kefir 1 kubek = 7 gram białka
MIĘSO
- Wołowina chuda: 120 gramów (waga surowego mięsa) = 25 gramów
- Pierś z kurczaka: 120 gramów (waga surowego mięsa) = 26 gramów
- Pierś z indyka: 120 gramów (waga po gotowaniu) = 24 gramy
- Polędwica wieprzowa: 120 gramów (waga surowego mięsa) = 24 gramy białka
- Polędwica sopocka : 2 plasterki = 3,5 grama
- Szynka wołowa gotowana : 2 plasterki = 4,5 grama
RYBY
- Dorsz świeży, filety: 120 gramów (waga surowego mięsa) = 20 gramów
- Halibut świeży, 120 gramów( waga surowego mięsa) = 24 gramy
- Mintaj Świerzy, 120 gramów (waga surowego mięsa) = 20 gramów
- Tuńczyk, 110 gram (w sosie własnym) = 27 gramów
- Krewetki, kraby, homary 110 gram = od 12 do 24 gramów
FASOLA, SOCZEWICA I ZBOŻA
- Fasola: 3 łyżki ( waga suchego ziarna ) = 10 gramów
- Soczewica: 3 łyżki (waga suchego ziarna) = 12 gramów
- Soja: 3 łyżki (waga suchego ziarna) = 16 gramów
- Kasza gryczana/jęczmienna: 3 łyżki (waga suchej kaszy) = 6 gramów
- Ryż brązowy: 3 łyżki (waga suchej kaszy) = 3 gramy
Spirulina ma dużo białka:)