Gdzie jest białko – krótkie zestawienie

salatka

Dziś zestawienie produktów zawierających białko. Warto się z nim zapoznać.

NABIAŁ

  • Białko jajka: 7 białek = 25 gramów
  • Serek wiejski (odtłuszczony) 1 kubek = 25  gramów
  • Mleko (0,5 %) 1 kubek = 8,5  grama
  • Ser twarogowy chudy  (100g) = 20  gramów
  • Ser twarogowy homogenizowany 1 kubek = 25 gramów
  • Jogurt naturalny (2% tłuszczu) 1 kubek =7 gramów białka
  • Kefir 1 kubek = 7  gram białka


MIĘSO

  • Wołowina chuda: 120  gramów (waga surowego mięsa) = 25  gramów
  • Pierś z kurczaka: 120  gramów (waga surowego mięsa) = 26  gramów
  • Pierś z indyka: 120  gramów (waga po gotowaniu) = 24  gramy
  • Polędwica wieprzowa: 120  gramów (waga surowego mięsa) = 24 gramy białka
  • Polędwica sopocka : 2 plasterki = 3,5 grama
  • Szynka wołowa gotowana : 2 plasterki = 4,5 grama

RYBY

  • Dorsz świeży, filety: 120 gramów (waga surowego mięsa) = 20 gramów
  • Halibut świeży, 120 gramów( waga surowego mięsa) = 24  gramy
  • Mintaj Świerzy, 120  gramów (waga surowego mięsa) = 20  gramów
  • Tuńczyk, 110  gram (w sosie własnym) = 27  gramów
  • Krewetki, kraby, homary 110  gram = od 12 do 24 gramów

FASOLA, SOCZEWICA I ZBOŻA

  • Fasola: 3 łyżki ( waga suchego ziarna ) = 10  gramów
  • Soczewica: 3 łyżki (waga suchego ziarna) = 12  gramów
  • Soja: 3 łyżki (waga suchego ziarna) = 16 gramów
  • Kasza gryczana/jęczmienna: 3 łyżki (waga suchej kaszy) = 6  gramów
  • Ryż brązowy: 3 łyżki (waga suchej kaszy) = 3  gramy

Jeden komentarz

  1. Ani

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*