Warto korzystać z owoców sezonowych, które łatwiej zdobyć (i są tańsze). Dziś kilka słów o śliwkach, które mają poszukiwane i cenione właściwości – poprawiają apetyt i korzystnie działają na trawienie.
Możesz korzystać zarówno ze świeżych, jak i suszonych śliwek. Co ciekawe, susz śliwkowy jest pięciokrotnie bogatszy w witaminę A i zawiera siedem razy więcej błonnika niż świeże owoce.
Jak podają niektóre źródła, systematyczne jedzenie 3 suszonych śliwek ureguluje pracę układu pokarmowego.
Czy śliwki może jeść każdy, bez wyjątku?
Ze względu na dużą kaloryczność (szczególnie suszonych owoców) śliwki nie są polecane chorym na cukrzyce, a także osobom mającym problemy z trzustką i wątrobą, ponieważ nie są dobrze tolerowane przez te organy, a zjedzone w większej ilości mogą powodować wzdęcia.
Lubię śliwki! Jak zacznę jeść nie mogę przestać!