Co jeszcze poprawia apetyt?

sliwki-na-przytycie

Warto korzystać z owoców sezonowych, które łatwiej zdobyć (i są tańsze). Dziś kilka słów o śliwkach, które mają poszukiwane i cenione właściwości – poprawiają apetyt i korzystnie działają na trawienie.

Możesz korzystać zarówno ze świeżych, jak i suszonych śliwek. Co ciekawe, susz śliwkowy jest pięciokrotnie bogatszy w witaminę A i zawiera siedem razy więcej błonnika niż świeże owoce.

Jak podają niektóre źródła, systematyczne jedzenie 3 suszonych śliwek ureguluje pracę układu pokarmowego.

Czy śliwki może jeść każdy, bez wyjątku?
Ze względu na dużą kaloryczność (szczególnie suszonych owoców) śliwki nie są polecane chorym na cukrzyce, a także osobom mającym problemy z trzustką i wątrobą, ponieważ nie są dobrze tolerowane przez te organy, a zjedzone w większej ilości mogą powodować wzdęcia.

Jeden komentarz

  1. Angelika

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*